09/01/2018

OMUL SI SIMBOLURILE SALE

Autor: Carl Gustav Jung, M..-L. von Franz, Joseph L. Henderson, Jolande Jacobi, Aniela Jaffé
Editura: Trei
Colectia  Misterele inconstientului colectiv
An aparitie : 2017
Editia I
Editia originala: Man and His Symbols, 1964
Traducerea Mirela Foghianu
ISBN 978-606-40-0111-5
Nr pagini : 480
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 33,75 lei la Editura, 36 lei la libris, 45 lei la librarie.net
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

         Conceput de către C.G. Jung în ultimul an al vieții sale și scris împreună cu cei mai fideli colaboratori, volumul de față reprezintă cea mai bine primită introducere în psihologia analitică, incluzând atât conceptele de bază, cât și aplicațiile fructuoase din psihoterapie, critica de artă, antropologie și chiar științele naturii. După capitolul sintetic dedicat de Jung „tărâmului inconștientului", sursa simbolurilor arhetipale, medicul american Joseph Henderson ilustrează apariția acestor tipare arhetipale în vechea mitologie, în legendele străvechi, precum și în ritualurile primitive. Marie-Louise von Franz, cofondatoarea Institutului „C.G. Jung" din Zürich, abordează apoi „procesul individuării", cel prin care inconștientul completează conștientul, omul regăsindu-și astfel integralitatea și echilibrul. În continuare, Aniela Jaffé, celebra biografă a lui Jung, ne propune o cheie specială de interpretare a artelor vizuale, pe baza simbolisticii arhetipale. În fine, ultima parte a cărții oferă un studiu de caz revelatoriu: reputata analistă Jolande Jacobi demonstrează în ce fel tehnica analizei viselor poate interveni eficient în psihoterapie.
        Cartea de față ilustrează modul în care gândirea lui Jung a marcat nu doar psihologia ultimului secol, dar și domeniile artelor, literaturii și științelor omului.

        Carl Gustav Jung (1875–1961), psihiatru elvețian, este fondatorul psihologiei analitice. Operele complete i-au fost traduse integral la Editura Trei, unde i-au mai apărut și insolita Carte Roșie, respectiv Corespondența lui cu S. Freud.

            Marie-Louise von Franz (1915-1998) se numara printre cei mai importanti psihanalisti jungieni. In 1919, s-a mutat din Germania in Elvetia, impreuna cu familia. A locuit la Zürich, unde avea sa-l cunoasca, in anul 1933, pe Carl Gustav Jung, cu care avea sa lucreze pana la moartea acestuia, survenita in anul 1961. A studiat initial filologia clasica la Universitatea din Zürich, dedicandu-se apoi psihanalizei.
        De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de volume de psihologie analitica, fiind preocupata in primul rand de universul basmelor si de vis (a interpretat, dupa cum a sustinut ea insasi, peste 65 000 de vise), tema pe care a cercetat-o in studii care au facut-o celebra in lumea academica. S-a aplecat si asupra alchimiei, pe care a abordat-o din perspectiva jungiana, si asupra imaginatiei active. A tradus manuscrise alchimice, a fost cofondator al Institutului C.G. Jung din Zürich, a infiintat mai multe centre de studii jungiene, a sustinut conferinte in numeroase tari. (Prezentarea autorului este preluata de la ed. Nemira)

Din lucrarile sale traduse la noi:

Psihoterapie. Experienta unui practician jungian, Herald 2013
Psihic si materie, Herald 2016
Visele si moartea, Nemira 2015
Problema Puer Aeternus, Nemira 2016
Pisica. O poveste despre rascumpararea femininului, Nemira 2016
Alchimia. Introducere in simbolism si psihologie, Nemira 2017
Omul si simbolurile sale (coautor), Trei 2017


Cuprins:

Prefață (John Freeman) 7

Partea I. Abordarea inconştientului 
(Carl G. Jung) 17

Partea II. Vechile mituri și omul modern
(Joseph L. Henderson) 131

Partea III. Procesul individuării 
(M.‑L. von Franz)  201

Partea IV. Simbolismul în artele vizuale
(Aniela Jaffé) 305

Partea V. Simboluri în analiza individuală
(Jolande Jacobi) 375

Concluzie. Știința și inconștientul
(M.‑L. von Franz) 433

Index  449
Note  455


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu