05/04/2017

TRATAT DE PSIHOLOGIA PERSONALITATII

Autor :Mihai Anitei
Editura Trei
Colectia Psihologie-Psihoterapie
An aparitie : 2016
Editia I
ISBN 978-606-719-538-5
Nr pagini : 472
Format 165 x 235
Pretul la data postarii : 44,25 lei la Editura, 42,99 lei la elefant, 35,40 lei la librarie.net




Descrierea editurii:
        Tratatul de față propune o abordare exhaustivă asupra personalității, analizând acest concept din perspectiva curentelor semnificative ale psihologiei moderne, dar și din unghiul geneticii și neuroștiințelor, al psihopatologiei și teoriilor organizaționale. Tratatul înfățișează în primele capitole teoriile de bază ale personalității: de la psihanaliză, cognitivism și behaviorism la abordarea centrată pe "trăsăturile de personalitate" (incluzând instrumentele Big Five și 16-PF). În continuare, sunt explicate relațiile dintre personalitate și profesie din perspectiva psihologiei organizaționale, cu accent pe leadership, performanță și stresul profesional. După ce sunt explicate pe larg corelațiile dintre anumite trăsături de personalitate cu unele comportamente specifice (de ordin social, sexual, alimentar sau agresiv), tratatul se încheie cu prezentarea celor mai uzitate instrumente standardizate de evaluare a personalității (MMPI, NEO-PI-R etc.). Scris într-un limbaj clar și accesibil, tratatul se adresează nu doar studenților, ci și practicienilor din psihologie, sociologie, educație sau asistență socială.

        Mihai Anitei este profesor universitar doctor, directorul Departamentului de Psihologie, directorul Centrului de Psihologie Aplicata, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea din Bucuresti; coordonator de doctorat, coordonatorul masterului de managementul formarii psihologilor in psihologia muncii, transporturilor si serviciilor; coordonatorul domeniului psihologie din cadrul scolii doctorale de la FPSE; titularul cursurilor: fundamentele psihologiei, psihologie experimentala, istoria psihologiei, psihologia in transporturi (programul de licenta); psihologia consumatorului, evaluarea performantelor in conducerea auto, evaluare, selectie si expertiza psihologica in transporturi, analiza si prevenirea accidentelor (programele de master); metodologii moderne in cercetarea psihologica (scoala doctorala).
        Este presedintele Colegiului Psihologilor din Romania; psiholog principal supervizor in psihologia muncii, transporturilor, serviciilor, educatiei, judiciara si in detectia comportamentului simulat; psiholog cu experienta de peste 35 de ani in variate domenii ale psihologiei, cu preponderenta in psihologia muncii, industrial-organizationala, aeronautica si energetica nucleara.
        A publicat cinci volume, dintre care amintim Psihologie experimentala (Editura Polirom, Iasi, 2007), Fundamentele psihologiei (Editura Universitara, Bucuresti, 2010). Este coautor a patru volume, dintre care amintim: Ghidul de practica psihologica pentru studenti (Editura Universitara, Bucuresti, 2010), Introducere in psihologia transporturilor (Editura Livpress, Bucuresti, 2010), Introducere in tehnica interviului (Editura Livpress, Bucuresti, 2010); coordonator a doua volume colective; coordonator si organizator a trei conferinte internationale de psihologie; autor si coautor a peste 100 de articole, dintre care 12 cotate ISI, publicate in reviste de specialitate sau in volumele unor conferinte nationale si internationale; presedinte al Societatii Romane de Psihologie Experimentala Aplicata.

Mihaela Chraif este conferențiar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul UB și psiholog specialist în domeniul organizațional. Este autoarea unui Tratat de psihologia muncii (Editura Trei, 2013).

Vlad Burtăverde este doctorand în psihologia personalității la UB și consultant pentru carieră profesională.

Teodor Mihăilă este doctorand în psihologie organizațională la UB și consultant în managementul resurselor umane.

Cuprins:

Cuvânt-înainte  7

Partea întâi Introducere în conceptul de personalitate  13
Capitolul  1. Scurt istoric al conceptului de personalitate  15
Capitolul  2. Definirea personalității  33

Partea a doua Teoriile personalității   53
Capitolul  3. Teoria biologică a personalității  55
Capitolul  4. Teoria genetică și enviromentală a personalității  74
Capitolul  5. Teoria evoluționistă a personalității  94
Capitolul  6. Teoria psihodinamică a personalității  106
Capitolul  7. Teoria umanistă a personalității  123
Capitolul  8. Teoria comportamentală a personalității  140
Capitolul  9. Teoria cognitivă a personalității  156
Capitolul 10. Teoria trăsăturilor de personalitate  173

Partea a treia Personalitate și profesie  195
Capitolul 11. Personalitatea și performanța în muncă  197
Capitolul 12. Personalitate și atitudini, comportamente organizaționale  211
Capitolul 13. Personalitate și leadership  225
Capitolul 14. Personalitatea și stresul ocupațional  242
Capitolul 15. Personalitatea modală  256

Partea a patra Personalitate și comportament  267
Capitolul 16. Personalitate și diferențe interculturale  269
Capitolul 17. Personalitate și comportament social  281
Capitolul 18. Personalitate și sexualitate  292
Capitolul 19. Tulburările de personalitate  302
Capitolul 20. Personalitate și comportament alimentar  331
Capitolul 21. Personalitate și comportament proactiv/agresiv  345

Partea a cincea Evaluarea personalității  355
Capitolul 22. Elemente de bază în măsurarea psihologică  357
Capitolul 23. Evaluarea personalității  385


Referințe bibliografice  407



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu