11/03/2017

PSIHIC SI MATERIE

Autor : Marie - Louise Von Franz
Editura Herald
Colectia Jungiana
An aparitie : 2016
Editia I
Editia originala Psyche und Materie
Traducerea Ida Alexandrescu
ISBN 978-973-111-538-2
Nr pagini : 352
Format 130 x 200
Pretul la data postarii :32,30 lei la Editura, 33,99 lei la elefant, 38 lei la librarie.net
Disponibilitate BCU



Descrierea editurii:

        Acest nou volum al Marie-Louisei von Franz are drept tema centrala „psihicul si materia”. Este vorba aici despre o discutie cu privire la: sincronicitate, sau coincidenta a doua sau mai multe evenimente care din punct de vedere al cauzalitatii nu au nicio legatura; asa-numitul fenomen al „coincidentei” judicioase; o polemica referitoare la notiunea de timp; punctele de contact intre stiintele naturii si psihologia analitica in ceea ce priveste legatura dintre spirit si materie.

        Aceasta tema face parte in prezent dintre preocuparile majore ale diferitelor directii de cercetare, de exemplu: microfizica, medicina psihosomatica, biologia, fizica cuantica si psihologia abisala. Marie Louise von Franz s-a ocupat in peste treizeci de ani de activitate de probleme, cunostinte si teze atat din punctul de vedere al stiintelor sociale, cat si din cel al stiintelor naturale cu privire la tema amintita si care si-au gasit expresia in numeroase articole, lucrari si conferinte.

        Textele cuprinse in volumul de fata au fost redactate in perioada 1960-1986 si nu si-au pierdut din actualitatea si din importanta lor pentru o gandire holistica. – Robert Hinshaw

        „Pentru Jung, numarul este un mijloc al spiritului nostru pentru a introduce ordinea in haosul fenomenelor, un instrument dat in vederea restabilirii ordinii sau intelegerii unui aranjament deja existent, adica a unei existente ordonate. El este mai degraba un element mintal arhaic decat un concept. Din punct de vedere psihologic, noi putem defini numarul ca un arhetip constientizatal ordinii. Jung il considera ca arhetip, deoarece inconstientul, ca si intuitiile aritmetice, utilizeaza adesea numerele ca factori de ordine, ceea ce se repeta, de asemenea, la nivelul constiintei. Ordonarile numerice pot fi prestabilite in constiinta ca toate celelalte structuri arhetipice pe care o conditioneaza mai degraba decat sa fie conditionate de ea. Numarul constituie un tertium comparationis ideal intre ceea ce noi numim de obicei psihic si materie, caci cantitatea numarabila este o caracteristica a fenomenelor materiale si o idee de forta ireductibila din spatele demonstratiei noastre matematice spirituale, bazata pe irefutabilitatea aranjamentelor care se sprijina pe numerele naturale. De aceea, numarul constituie un element fundamental al proceselor noastre de gandire.“ – Marie-Louise von Franz

            Marie-Louise von Franz (1915-1998) se numara printre cei mai importanti psihanalisti jungieni. In 1919, s-a mutat din Germania in Elvetia, impreuna cu familia. A locuit la Zürich, unde avea sa-l cunoasca, in anul 1933, pe Carl Gustav Jung, cu care avea sa lucreze pana la moartea acestuia, survenita in anul 1961. A studiat initial filologia clasica la Universitatea din Zürich, dedicandu-se apoi psihanalizei.
        De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de volume de psihologie analitica, fiind preocupata in primul rand de universul basmelor si de vis (a interpretat, dupa cum a sustinut ea insasi, peste 65 000 de vise), tema pe care a cercetat-o in studii care au facut-o celebra in lumea academica. S-a aplecat si asupra alchimiei, pe care a abordat-o din perspectiva jungiana, si asupra imaginatiei active. A tradus manuscrise alchimice, a fost cofondator al Institutului C.G. Jung din Zürich, a infiintat mai multe centre de studii jungiene, a sustinut conferinte in numeroase tari. (Prezentarea autorului este preluata de la ed. Nemira)

Din lucrarile sale traduse la noi:

Psihoterapie. Experienta unui practician jungian, Herald 2013
Psihic si materie, Herald 2016
Visele si moartea, Nemira 2015
Problema Puer Aeternus, Nemira 2016
Pisica. O poveste despre rascumpararea femininului, Nemira 2016
Alchimia. Introducere in simbolism si psihologie, Nemira 2017
Omul si simbolurile sale (coautor), Trei 2017

Cuprins:

Prefata editorului  7

I.Psihic si materie din perspectiva psihologiei lui C.G.Jung  9
II.Simbolurile lui Unus Mundus  47
III.Timpul - flux si tacere  71
IV.Experienta psihologica a timpului  121
V.Psihic si materie in alchimie si in stiintele moderne  154
VI.Ideea alchimica a macrocosmosului-microcosmos in lumina psihologiei lui Jung  174
VII.Cateva aspecte cu privire la ipoteza principiului sincronicitatii la Jung  233
VIII.Principiul sincronicitatii la C.G.Jung  208
IX.O contributie la dezbaterea cu privire la ipoteza sincronicitatii a lui C.G.Jung  233
X.Cateva reflectii cu privire la sincronicitate  247
XI.Sens si ordine  268
XII. Timpul si sincronicitatea in psihologia analitica  296






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu