26/08/2015

GANDESC IN IMAGINI. Si alte relatari din viata mea cu autism


Autor :
Temple Grandin     
Editura AHA BOOKS
An aparitie : 2013 (Editura Punkt), 2021   
Editia originala:Thinking in Pictures: And Other Reports from My Life with Autism, 1995
Traducerea: Deniz Otay și Oana Văsieș
ISBN 978-606-95042-4-6
Nr pagini : 482
Format 145 x 210
Pretul la data postarii : 30,40 lei la Editura, 38 lei la elefant,


Descriere:

        Publicată inițial în anul 1995 și considerată la momentul apariției drept o privire fără precedent asupra spectrului autist, Temple Grandin scrie dintr-o perspectivă dublă, de om de știință, dar și de persoană cu autism, și ne prezintă un reportaj din ,,țara autismului”. Prezentându-ne un model revoluționar prin care analizează oamenii plecând de la patternurile lor de gândire, Grandin ,,ne arată diferențele dintre viața sa și a celor care gândesc în cuvinte”.

        În această nouă ediție, Temple Grandin a scris o nouă postfață și ne prezintă cele mai recente descoperiri din studiul spectrului autist, incluzând aici noi criterii de diagnostic, noi date din cercetarea genetică și noi metode pentru tratamentul copiilor și a adulților tineri cu autism.

        „În această carte, putem vedea şi retrăi copilăria  lui Temple – senzaţiile, mirosurile şi sunetele copleşitoare, atingerile pe care nu le putea suporta; ţipetele şi legănatul neîncetat, în timp ce era deconectată de lumea din exteriorul ei; sau despre cum, într-un fel de acces de furie bruscă, arunca totul în jurul ei; sau despre cum (având o concentrare stranie şi o închidere completă în sine) îşi fixa atenţia, cu orele, pe câteva fire de nisip sau pe nervurile degetelor. Simţim haosul şi teroarea acelei copilării înfricoşătoare, întrevăzându-se posibilitatea ca Temple să fie instituţionalizată, închisă pentru toată viaţa. Dobândim parcă, odată cu ea, şi primele cuvinte, de neînţeles – se formează în mintea noastră ideea că sensul limbii îi poate oferi o miraculoasă putere de stăpânire  de sine, îi poate facilita primele contacte cu ceilalţi şi comunicarea liberă în lume. Retrăim zilele ei din timpul şcolii – eşecul total în a-i înţelege pe ceilalţi copii şi de a fi înţeleasă de către aceştia; dorinţa ei intensă, dar încărcată de teamă, de a fi în contact cu alţii; bizarele ei vise – despre o maşinărie magică care i-ar facilita un contact fizic, o „îmbrăţişare” după care râvnea, dar asupra căreia să deţină un control absolut; şi întâlnirea cu acel profesor de fizică, remarcabil, care, trecând cu vederea bizareria şi manifestările patologice, a recunoscut potenţialul studentei sale ciudate şi i-a direcţionat obsesiile către o carieră în domeniul ştiinţelor.
        De asemenea, împărtăşim, chiar dacă nu putem înţelege în totalitate, pasiunea devoratoare şi dedicaţia ei pentru vite, care au determinat-o, treptat, să devină un expert, recunoscut la nivel mondial, în psihologia şi comportamentul lor, un inventator de aparate şi instalaţii necesare în manevrarea animalelor şi un pasionat avocat pentru tratamentele umane în relaţiile cu acestea (de altfel, titlul provizoriu dat acestei cărţi a fost A cow’s eye view – Privind prin ochiul unei vaci).          Şi mai realizăm ceva citind această carte – poate lucrul cel mai de neimaginat dintre toate: Temple este complet uimită de felul în care gândesc oamenii normali şi are o incapacitate de a descifra expresiile lor faciale şi de a le ghici intenţiile, în plus faţă de determinarea sa de a-i studia, de a ne studia, pe noi şi comportamentul nostru extraterestru, în termeni ştiinţifici şi sistematici, ca şi cum ar fi (în cuvintele sale) un antropolog pe Marte.”(Oliver Sacks, Prefață)

        Temple Grandin este una dintre cele mai faimoase persoane cu autism din lume. Este profesoară de etologie la Universitatea din Colorado și autoarea unor cărți de succes care s-au vândut în mai mult de un milion de exemplare în întreaga lume. HBO a ecranizat un film după viața ei, producție care a obținut șapte premii Emmy.
        La noi au aparut:
Creierul autist - Sa ajutam mintile diverse sa se bucure de succes, AHA BOOKS 2020

Cuprins:

Nota autoarei   9
Cuvant inainte de Oliver Sacks   11

Cap 1. Gandesc in imagini 21
Autismul si gandirea vizuala

Cap 2. Marele continuum  67
Diagnosticarea  autismului

Cap 3. Aparatul de imbratisat 107
Probleme senzoriale intampinate in autism

Cap 4. Invatarea empatiei  160
Emotiile autismul

Cap 5. Caile lumii 187
Dezvoltarea talentului in autism

Cap 6. Cred in biochimie 223
Medicamente si tratamente noi

Cap 7. La o intalnire cu Data 267
Autismul si relatiile 

Cap 8. Lumea vazuta prin ochii vitelor 289
Conectarea cu animalele  

Cap 9. Artistii si contabilii  317
Intelegerea gandirii animale

Cap 10. Verisoara de gradul al doilea a lui Einstein  347
Legatura dintre autism si geniu  

Cap 11. Scara catre cer 374
Religia si credinta   

Postfata 407
Bibliografie 435
Surse de informare 470

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu