14/11/2012

INTUITIA. Inteligenta inconstientului


Autor :  Gerd Gigerenzer                
Editura Curtea Veche 
Colectia  Biblioterapia 
An aparitie : 2012 
Traducerea Biatrice Rusu 
ISBN  978-606-588-339-0
Nr pagini :  336
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 33 lei la Editura, 18,48 lei la elefant, 30 lei la carti de psihologie
Disponibilitate BCU


Descrierea editurii:

        Întâmpini dificultăţi în luarea deciziilor? Îţi doreşti multe opţiuni, dar atunci când le ai, ţi-e încă şi mai dificil să acţionezi? Te întrebi mereu dacă ai luat „decizia corectă“?
În această carte incitantă, Gerd Gigerenzer ne împărtăşeşte secretul pentru a lua cele mai bune decizii. Contrar opiniei generale, acesta nu constă în a aduna cât mai multe informaţii în legătură cu ceea ce te preocupă, ci, din contră, de a te debarasa de ele, accesându-ţi în acest fel resursele creative inconştiente şi intuind ceea ce trebuie făcut.
        Dr. Gigerenzer, ale cărui cercetări de anvergură includ studii referitoare la cum funcţionează intuiţia umană atunci când vine vorba de investiţii, ne învaţă cum să intrăm în contact cu acea latură latentă care se bazează pe cunoaşterea nemijlocită a realităţii, prin observarea directă a situaţiilor, obiectelor şi a fenomenelor.

        V-aţi întrebat vreodată cum funcţionează intuiţia? Spre deosebire de regulile logicii, intuiţia a evoluat de-a lungul timpului tocmai pentru a putea ajuta individul să se adapteze la mediu.
Accesibilă şi plină de spirit, această lucrare ne arată cum, atunci când luăm decizii rapide, din instinct, luăm, de fapt, cele mai bune hotărâri, deoarece ne punem în funcţiune procesele mentale inconştiente. Deciziile cotidiene, poate din ce în ce mai multe şi mai complicate din cauza complexităţii lumii în care trăim, provoacă, deseori, stres şi anxietate. Presentimentele ar putea părea simpliste, dar acurateţea lor rezidă tocmai din selectarea metodei rapide de evaluare corectă a unei situaţii. Să învăţăm, aşadar, să ne ascultăm instinctele.

        „Înainte de studiile sale, acesta era un subiect care era catalogat drept o superstiţie nebunească. Gigerenzer ne demonstrează cum funcţionează intuiţia şi cum oameni obişnuiţi reuşesc cu succes să se folosească de ea în zilele noastre.“
The New York Times


        Gerd Gigerenzer este un psiholog german care studiază raționalitatea limitată și euristica în procesul de luare a deciziilor. Încearcă să afle cum fac oamenii deducții, având în vedere timpul limitat și cunoștințele lor la fel de limitate. Este de părere că, într-o lume în care domnește nesiguranța, teoria probabilităților nu este suficientă, așadar trebuie să folosim și euristica. În 1977, Gigerenzer și-a obținut doctoratul în psihologie la Universitatea din München, disciplină pe care a și predat-o la numeroase universități din Germania și din Statele Unite. Este directorul Centrului ABC (Adaptive Behaviour and Cognition) din cadrul Institutului Max Planck pentru Dezvoltarea Omului, cu sediul la Berlin. A predat psihologie la University of Chicago şi i s-au acordat mai multe premii, inclusiv Premiul AAAS pentru cercetări în domeniul ştiinţelor comportamentale Sursa: Ed. C.Veche si Ed.Publica
        La noi au fost traduse:

Cuprins:

Mulţumiri ... 7

PARTEA I - MANIFESTAREA INTELIGENTĂ A INCONŞTIENTULUI

Capitolul 1
Intuiţia ... 11

Capitolul 2
Mai puţin înseamnă (uneori) mai mult ... 36

Capitolul 3
Cum funcţionează intuiţia ... 62

Capitolul 4
Creiere evoluate ... 81

Capitolul 5
Minţi adaptate ... 106

Capitolul 6
De ce intuiţiile bune nu ar trebui să fie logice ... 129

PARTEA A II-A INTUIŢIA ÎN ACŢIUNE

Capitolul 7
Aţi auzit vreodată de...? ... 145

Capitolul 8
Un singur motiv bun este suficient ... 180

Capitolul 9
Mai puţin înseamnă mai mult în medicină ... 212

Capitolul 10
Comportamentul moral ... 240

Capitolul 11
Instincte sociale ... 277

Bibliografie ... 307

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu