20/07/2012

DESPRE MOARTE SI A MURI. Harta marii transformari


Autor :   Elisabeth Kubler-Ross               
Editura Elena Francisc Publishing (click pentru a cumpara de la editura)
Colectia  Infinit
An aparitie : 2008 

Traducerea Mihail Piruşcă 
ISBN  978-973-1812-15-1
Nr pagini : 454 
Format 150 x 230
Pret : 43 lei


Descrierea editurii:
       Moartea, iată ultimul mare subiect tabu al timpurilor noastre. Se poate vorbi deschis despre orice trăire, dar nu şi despre moarte. Este un subiect tratat cu reticenţă conveţională, despre care se vorbeşte în şoaptă. Muribunzilor li se refuză astfel şansa ultimă de vorbi despre sentimentele lor, despre nevoile şi stările lor cu familia şi cu prietenii. Sunt însoţiţi din punct de vedere medical, dar sufleteşte şi social sunt izolaţi şi astfel, cea mai mare dintre nevoile lor este ignorată. A vorbi despre moarte, mai ales cu muribundul, este considerat dureros şi stânjenitor şi astfel, marea trecere se întâmplă în singurătate şi teamă.
Perfect conştientă de încordarea nervoasă şi tensiunea sufletească manifestată între ambele părţi în urma acestei situaţii, dr. Kübler-Ross fondează un seminar la Universitatea din Chicago, pentru a lua în discuţie implicaţiile bolilor terminale asupra pacienţilor şi a celor angrenaţi în procesul de îngrijire a acestora. Bolnavii invitaţi să vorbească despre experienţele trăite au găsit, adesea, o mare uşurare în posibilitatea de a-şi exprima temerile şi sentimentele negative şi au fost capabili să atingă, ulterior, o stare de acceptare şi linişte sufletească.
         Despre moarte şi a muri este o carte ce sparge convenţiile dureroase asupra marii transformări pe care o numim moarte. Este o carte eliberatoare din toate punctele de vedere, căci pe de-o parte rupe lanţurile tăcerii şi ale adevărului nerostit aducând pacea aceluia care pleacă, pe de-altă parte, pe aceia care îl însoţesc, îi eliberează de teama de moarte, redându-i astfel, complet, vieţii.

Cuprins:

Prolog ... 5
Cuvînt înainte ... 9
Mulţumiri ... 13
Prefaţă ... 15


I. Despre teama de moarte ... 17
II. Atitudinea faţă de moarte şi agonie ... 30
III. Primul stadiu: negarea şi izolarea ... 69
IV. Stadiul al doilea: supărarea ... 85
V. Stadiul al treilea: negocierea ... 131
VI. Stadiul al patrulea: depresia ... 136
VII. Stadiul al cincilea: acceptarea ... 174
VIII. Speranţa ... 212
IX. Familia bolnavului ... 240
X. Cîteva interviuri cu bolnavi aflaţi în stadiu terminal ... 275
XI. Reacţii la seminarul despre moarte şi agonie ... 366
XII. Terapia bolnavilor aflaţi în stadiu terminal ... 404

Bibliografie ... 417

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu