03/03/2012

PSIHOTERAPIE & CONSILIERE CENTRATA PE PERSOANA


Autor : Janet Tolan
Editura Herald
Colectia Psihoterapia
An aparitie : 2011
Traducerea Simona Tudor
ISBN  978-973-111-178-0
Nr pagini : 272
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 24,50 lei la Editura, 20,30 lei la librarie.net, 27 lei la eusunt




Descriere:
Psihoterapia centrata pe persoana a fost intemeiata in anii 1950 de psihologul american Carl Rogers (1902-1987). Ea este o terapie de tip verbal si se concentreaza mai mult asupra pacientului si procesului relational decit asupra simptomului ca atare. Din punctul de vedere al parintelui-fondator, fiinta omeneasca se bucura de o natura sanatoasa, pozitiva si armonioasa. Subiectul este structurat potrivit unei dinamici vii, care-l conduce sa se bucure de existenta si sa realizeze performante sociale. Tensiunea si conflictul dintre felul de a fi al omului si maniera in care sint structurate valorile, principiile si institutiile din societate il pot arunca insa pe ins in tot felul de fundaturi existentiale. Singura problema a psihoterapiei si consilierii centrate pe persoana consta in a-l ajuta pe subiect sa-si valorifice resursele cu care este inzestrat. In centrul acestei terapeutici revolutionare stau procesul relational si nevoia pacientului. Acesta, ajutat de sustinerea neconditionata pe care i-o ofera terapeutul, va incerca sa-si defineasca necesitatile, prioritatile, mijloacele si obiectivele, astfel incit sa se realizeze ca persoana reala pornind de la constientizarea situatiilor traite.

Consiliere&Psihoterapie centrata pe persoana descrie toate aspectele relatiei terapeutice, de la prima intalnire si evaluarea initiala pana la incheierea cu bine a relatiei, si arata cum abilitatile si atitudinile practicianului centrat pe persoana sunt folosite in mod eficient in campul interactiunilor consilier-client. Conceptele centrale ale abordarii: contact psihologic, congruenta, empatie si apreciere pozitiva neconditionata, sunt definite ca baza nu numai a consilierii, ci si a rolului mai amplu al practicianului in interiorul organizatiei sau agentiei.

Volumul de fata este o introducere ideala atat pentru practicienii incepatori cat si pentru terapeutii mai experimentati care vor sa-si extinda domeniul. Subtilitatile abordarii centrate pe persoane sunt explorate concret, iar exemplele si exercitiile sunt folosite pentru a ajuta la intelegerea teoriei si la dezvoltarea abilitatilor.

Cuprins:
Prefata 51. Baza teoretica 7
2. Empatia 33
3. Intelegerea empatica 5
4. Congruenta 70
5. Congruenta in practica 83
6. Aprecierea neconditionata 104
7. Contactul psihologic - Contactul de baza si contactul cognitiv 137
8. Contactul psihologic - Contactul emotional si subtil 157
9. Procesul therapeutic 172
10. Inceputuri si incheieri 201
11. Chestiuni de ordin profesional 228
12. Organizarea lucrului intr-o organizatie 246

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu