03/03/2012

PSIHOLOGIA SI SUFLETUL - un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului


Autor : Otto Rank
Colectia Psihoterapia
An aparitie :2010
Prima editie : 1930
Traducerea Simona Tudor
ISBN  978-973-111-124-7
Nr pagini : 224
Format 130 x 200
Pretul la data postarii : 22 lei la Eusunt,
Disponibilitate BCU


Descriere:

        Psihologia si sufletul (Seelenglaube und Psychologie) este un studiu despre originea, evolutia conceptuala si natura sufletului, rezultatul unei vieti indelung bazate pe cercetarea a doua dintre cele mai dificile teme din istoria umanitatii, religia si sufletul. Spre deosebire de ceilalti intelectuali ai secolului XX, Rank face loc si sufletului, in loc sa‑l considere o simpla fantezie. Sufletul si diversele credinte despre acesta, spune el, stau la baza psihologiei, cu analizele ei complexe despre constiinta, constiinta de sine si personalitate. Comentariile lui Rank nu se limiteaza la credintele in sufletele personale, ci includ si conceptii despre sufletele de grup, uneori cuprinzand generatii sau popoare. El sugereaza faptul ca sufletul isi atinge adevarata valoare numai prin expresia credintelor de grup.

        In opinia lui Rank, psihanaliza este atat psihologie cat si doctrina spirituala dezvaluind un amestec unic; teoria evolueaza de la o intelegere a omului, cu orientare terapeutica, la o cunoastere a sinelui motivata stiintific, si deci, cu multe limite. Psihologia nu este deloc o interpretare a faptelor, asa cum se poate vedea in fizica si biologie, ci o interpretare a atitudinilor sinelui individual, pe care noi il proiectam asupra celorlalti prin intermediul asa-zisei psihologii obiective. Este o interpretare a sinelui din ceilalti, asa cum fizica este interpretarea sinelui din natura.

        Cartea de fata constituie o lucrare filozofica, importanta pentru tranzitia noastra de la un determinism materialist la o perspectiva mai spirituala a realitatii, asa cum e ea determinata de "principiul incertitudinii". Daca Freud era piatra de capatai pentru multi, aceasta carte dezvaluie un punct de vedere care il combate pe acela al lui Freud, daca nu chiar, paradoxal, il completeaza, caci de nu erau premisele lui Freud, nu ar fi existat nici dizidenti si, deci, nici evolutie.

        Otto Rank (1884 -1939) a fost un psihanalist austriac, scriitor, profesor si terapeut,  si totodata  "mana dreapta" a lui Freud pentru aproape douazeci de ani, pentru ca mai apoi sa devina un binecunoscut dizident al acestuia.
        Aduce contributii valoroase ultimelor editii ale cartii Interpretarea viselor . 
        Rank a fost primul care a sustinut faptul ca separarea de gandurile invechite, emotii si conduite este chintesenta cresterii si dezvoltarii psihologice. El a cercetat cum fiintele umane pot invata sa-si afirme vointa in cadrul relatiilor si a pledat pentru un nivel maxim de individuare in cadrul unui nivel maxim de apropiere. El este cel care introduce terapia aici si acum, terapie care nu va fi acceptata de Asociatia Americana de Psihanaliza si de Asociatia Internationala de Psihanaliza decat peste o jumatate de secol. Este considerat de Rollo May  ca fiind cel mai important precursor al terapiei existentiale
        Rank a lucrat ca secretar al Asociatiei Internationale de Psihanaliza, fondata de Freud. (dupa prez edit Herald)

Din lucrarile sale traduse la noi:

Dublul. Don Juan, Institutul european, 1997
Psihologia si sufletul - Un studiu despre originea, evolutia si natura sufletului, Herald 2010
Mitul nasterii Eroului. O interpretare psihologica a mitologiei, Herald 2012
Trauma nasterii. Semnificatie ei pentru psihanaliza, Trei 2021

Cuprins:

CUVANT INTRODUCTIV 5

CAPITOLUL I
INTELEGANDU-TE PE TINE SI PE CEILALTI 13

CAPITOLUL II
RELIGIA SI CREDINTA INTR-UN SUFLET 26

CAPITOLUL III
PSIHOLOGIA SI ERA SEXUALA 47

CAPITOLUL IV
INDIVIDUALISM SI COLECTIVISM 87

CAPITOLUL V
VIS SI REALITATE 111

CAPITOLUL VI
SUFLET SI VOINTA 163

CAPITOLUL VII
NATURA SI SPIRIT 191

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu